Home » Luca mijn Laufhund » Luca 2011

Belevenissen van Luca in 2011


In februari 2011 had Luca haar eerste  speurwedstrijd  van de FHN (Federatie Hondensport Nederland). Deze vond plaats in Nieuw – Vossenmeer. (dus redelijk in de buurt voor ons). Het was erg koud en een gure oosten wind. Er waren 21 honden ingeschreven. Op zo’n wedstrijd kun je ook je certificaten halen. Luca ging op voor certificaat 1. Het minimaal aantal punten wat je moet hebben is 70 het maximaal aantal 100 punten. Bij certificaat 1 loop je zelf nog het spoor uit, de vorm wordt van te voren aan gegeven (bijv. een U vorm)een spoor met 2 rechte hoeken en 2 voorwerpen. Na ongeveer een half uur ga je het spoor uitwerken met je hond. Luca behaalde 55 punten, ze week een paar keer van het spoor af (harde wind)maar de hoeken en het verwijzen van de voorwerpen gingen goed. Ze was tweede in haar groep en dus gingen we uiteindelijk toch met een beker naar huis.

 De tweede wedstrijd waarvoor we inschreven was in mei in Oosterhout. Deze keer deed ze het prima en behaalde Luca met 89 punten haar certificaat 1.(fouten die ze maakte was dat ze te snel van start ging  waardoor ze niet mooi in een gelijkmatig tempo speurde ,op de hoeken aarzelde (maakte even een cirkeltje met de neus in de wind in plaats van op de grond )maar speurde wel goed verder. Om ze te trainen wat gelijkmatiger te speuren leg je bijv. vrij snel na de start een voorwerp wat ze moet verwijzen dan is de eerste snelheid er uit.

 Aangezien ik dit jaar niet aan de competitie mee deed wilde ik dus bij de volgende wedstrijd met Luca opgaan voor certificaat 2.Die kans kwam in oktober, ook weer in Oosterhout. Bij certificaat 2 wordt er door een spoorlegger het spoor uitgezet ook met 2 hoeken en 2 voorwerpen. Dus deze keer is het echt helemaal vertrouwen op je hond omdat jezelf ook niet weet hoe het spoor loopt. Spannend dus. Maar Luca liep het helemaal goed en behaalde met 91 punten haar tweede certificaat!

Dit jaar zijn we met een aantal mensen met behendigheid overgeschakeld van de hondenschool naar een behendigheidsvereniging in Breda. Dit is goed bevallen. Er worden leuke en goede trainingen gehouden en ook Luca is helemaal enthousiast. Nieuwe omgeving en  andere toestellen. Het is heel afwisselend  en we leren samen hoe we beter wendingen kunnen maken en je hond moet sturen, en ook het meer rechts van mij laten  lopen als dat in het parcour gunstiger is. Dat was voor luca wel wennen omdat ze  het liefst links naast mij loopt. Er zijn regelmatig interne wedstrijden en kun je behendigheids diploma’s halen. Ook hebben we aan de interne competitie meegedaan waarbij Luca in de A klasse derde is geworden. Het is gewoon leuk om gezellig en sportief met je hond bezig te zijn en je moet er natuurlijk alle twee plezier aan beleven.

Er zit alleen wel een groot verschil tussen deze twee hondensporten . Bij behendigheid moet je de hond sturen en de hond is helemaal op de aanwijzingen en commando’s van de baas aangewezen. Ze is helemaal op je gericht, je bent een team. Bij het speuren, wanneer de hond eenmaal weet wat er van hem verlangd wordt, werkt de hond zelfstandig (wel aan een lange lijn) om het spoor uit te werken en moet jij helemaal op de hond vertrouwen dat ze het goed doet. Voor Luca werkt hier de behendigheid die ze doet  als een klein nadeel bij het speuren omdat ze geneigd is als ze het even niet weet of de lijn even strak staat met speuren ze naar mij kijkt en dus afgeleid is.  Bij het speuren mag je juist tussendoor geen commando’s geven alleen aan het startpunt het commando zoek en na het verwijzen van de voorwerpen het commando zoek. Luca is ook voor het speuren helemaal enthousiast, staat te popelen om te beginnen als we bij het startpaaltje staan en kan ze  werken met haar neus . Precies wat een laufhund graag doet.(ook al zijn het geen wildsporen)


Luca in Frankrijk


Oppassen bij Basil en Armand (2 jura laufhunden)

Nog wat foto's van de laufhunden dag in Dieren, zie verder ook

www.zwitserselaufhunden.blogspot .com